استارلینک چیست ؟ استارلینک در ایران چگونه کار میکند؟

استارلینک چیست ؟ استارلینک در ایران چگونه کار میکند؟

در چند سال اخیر، حتما کلمه های اینترنت ماهواره ایی و یا استارلینک را شنیده اید. چه قدر با معقوله اینترنت ماهواره ایی آشنایت دارید؟ آیا از استارلینک نیز میتوان در ایران استفاده کرد؟ هزینه اینترنت ماهواره ایی چه قدر است؟ در این مقاله از مجله کی لپ به معرفی استارلینک خواهیم پرداخت. استارلینک (Starlink)  از کمپانی اسپیس ایکس و شبکه فضایی هم‌اسم آن گرفته شد‌ه‌است.

نحوه کار استارلینک چگونه است؟

استارلینک یک فناوری سرویس ماهواره ای می باشد که برای انتقال داده های اینترنتی از سیگنال های رادیویی از طریق خلا موجود در فضا استفاده می کند. 

ایستگاه‌های زمینی اینترنت ماهواره ای، سیگنال‌هایی را به ماهواره‌های که در مدار وجود دارد، ارسال میکند. این ماهواره ها به روشی داده ها  را به کاربران Starlink در زمین ارسال می‌کنند. وزن هرماهواره 573 پوند می باشد و بدنه این ماهواره ها صاف و یک دست است. 

استارلینک برای تسریع دسترسی به اینترنت در زمین، راه اندازی شده است. در واقع استارلینک یک شبکه اینترنتی پرسرعت می باشد اما در فضا! 

برای استفاده از اینترنت ماهواره ای استارلینک باید سخت افزار مورد نیاز تهیه شود. سخت افزار این فناوری توسط Dishy McFlatface تولید شده است. البته برای استفاده از Starlink هم به تجهیزات سخت افزاری و هم نرم افزاری نیاز است. علاوه بر دیش ها و گیرنده های خاص، برای دریافت و ارسال سیگنال ها باید از برنامه های خاصی نیز استفاده کرد.

تفاوت اینترنت Starlink و ADSL چیست؟

با فراگیر شدن اینترنت استارلینک، اینترنت ماهواره ایی جایگزین اینترنت ADSL  می شود. این دو اینترنت با یکدیگر تفاوت هایی دارند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت. در اینترنت ADSL کاربرای در ازای سرویسی حجمی که انتخاب میکنند، هزینه آن را پرداخت میکنند و زمانی که حجم بسته تمام شود، هزینه های دیگری را میتواندد پرداخت کنند تا حجم خود را تمدید کنند. نکته دیگر در مورد اینترنت ADSL آن است که محل کاربر نباید مسافت طولانی با مودم داشته باشد. در صورت داشتن فاصله زیاد سرعت به شدت کاهش می باید. 

این محدودیت ها و نکاتیکه در نورد اینترنت ADSL گفته شد برای اینترنت ماهواره ایی وجود ندارد و کاربران با پرداخت هزینه ایی می توانند یک ارتباط  پرسرعت ، نامحدود و بدون پروکسی استفاده کنند ، در واقع سرویس های ماهواره ای برای دانلود و مصرف های بالا بسیار مناسب هستند .

استارلینک

استارلینک تنها پروژه اینترنت ماهواره ای است ؟

شاید برایتان جالب باشد که بدانید، تنها پروژه اینترنت ماهواره ایی، استارلینک نیست. دو پروژه وان وب و کایپر نیط می توانند سرویس اینترنتی همچون استارلینک را عرضه کنند. آیا این دو پروژه رقبای استارلینک هستند یا خیر؟

پروژه اینترنت وان وب چیست؟

پروژه وان وب قرار بود در منظومه ایی تشکیل شده از 650 ماهواره مخابراتی در ارتفاع 1200 متری از سطح زمین باشد. این پروژه در مارس 2020 با شیوع کرونا و سقوط بازار های مالی اعلام ورشکستگی کرد.

این پروژه تا قبل از ورشکستگی بسیار خوب عمل کرد و 74 ماهواره را در مدار زمین قرار داده بود.  حتی درخواست ارسال 48 هزار ماهواره را به fccارسال کرده بود. اما موفق به انجام این کار نشد. و در جولای 2020 این پروژه در مزایده قرار گرفت. 

دو شرکت چینی به‌همراه اسپیس ایکس و آمازون نیز در میان شرکت‌کنندگان در مزایده‌ی خرید وان وب بودند. از آن‌جایی که FCC تنها اجازه‌ی استفاده‌ی طول موج خاصی از امواج الکترومغناطیسی را به هر شرکت می‌دهد، به‌احتمال زیاد هدف اسپیس ایکس و آمازون از اقدام برای خرید این شرکت ورشکسته، تنها به‌دست آوردن حق استفاده از طیف طول موج وان وب بوده است، نه دستیابی به ماهواره‌ها و تکنولوژی‌های آن.

پروژه‌ی اینترنت کایپر چیست؟

شرکت آمازون در آوریل 2019 اعلام کرد که قصد دارد هزاران ماهواره را به مدارهای پایین زمین (بین 590 تا 630 کیلومتر) بفرستد تا در پروژه ای به نام کویپر (نام کمربند سیارکی در لبه بیرونی زمین) دسترسی پرسرعت به اینترنت را برای مردم فراهم کند.

رئیس پروژه کویپر در آمازون راجیو بدیال است که پیش از این نایب رئیس پروژه Starlink در اسپیس ایکس بود. آمازون هنوز هیچ ماهواره ای را به مدار ارسال نکرده است، اما انتظار می رود زمانی که موشک نیو گلن عملیاتی شود، آن ها موشک های قابل استفاده مجدد را از بلو اوریجین (شرکت موشک جف بزوس) پرتاب کنند.

آیا اینترنت ماهواره ایی استارلینک در ایران فعال می شود؟ 

ایلان ماسک، موسس تسلا و اسپیس ایکس در پاسخ به سوال یکی از کاربران توییتر، از فعال شدن اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران خبر داده است. مدتی است که اخبار ضد و نقیضی از رسیدن استارلینک به ایران منتشر می شود. اخیرا ایلان ماسک از فعال شدن  اینترنت استارلینک در ایران خبر داده است. 

 هزینه اینترنت ماهواره‌ای استارلینک چه قدر می باشد؟

اینترنت استارلینک گران است. به خصوص برای ما ایرانی ها. البته ایلان ماسک در پی تلاش برای معافیت ایران از تحریم ها می باشد. اگر کشور ما ایران از این تحریم ها معاف گردد، ارائه  خدمات اینترنت ماهواره ای استارلینک برای ما رایگان خواهد بود.  پروژه استارلینک در اوکراین و روسیه در زمان جنگ این دو کشور اجرا شده است. 

نظرات بازدیدکنندگان