از سال 2008، شرکت اینتل از بزرگترین تولیدکنندگان سی پی یو در جهان، پردازنده های خود را در قالب سری های Core i معرفی کرد. این پردازنده ها جایگزین نسل های پیش از خود با نام Core 2 Duo و Core 2 Quad شدند. از آن سال به بعد ما شاهد عرضه پردازنده های اینتل در سری های Core i3، Core i5، Core i7 و در چند سال اخیر Core i9 بودیم. هرکدام از این سری ها در مدل ها و نسل های مختلف عرضه شده اند که معمولا برتری های نسبتا زیادی نسبت به سری های ماقبل خود دارند.

تا زمان نگارش این مطلب، 10 نسل مختلف از سری پردازنده های Core i اینتل معرفی شده اند که به بررسی و مقایسه آن ها می پردازیم.

intel core processors

نسل اول: Nehalem

نسل اول پردازنده های Core i اینتل در سال 2008 با ریزمعماری Nehalem معرفی شد. این پردازنده ها از لیتوگرافی 45 نانومتری استفاده می کردند. مدل های مختلف از این نسل به صورت اعداد 3 رقمی بعد از نام سری نام گذاری شدند مانند Intel Core i5-760.

دوم: Sandy Bridge

نسل دوم پردازنده های اینتل با معرفی ریزمعماری جدید Sandy Bridge در سال 2011 به بازار عرضه شد. در این پردازنده ها از لیتوگرافی 32 نانومتری استفاده شد و نام گذاری مدل ها بصورت اعداد چهار رقمی تغییر کرد، به صورتی که عدد اول نشانگر نسل و سه رقم بعدی مدل آن را نشان می دهد، مانند Intel Core i5-2300.

سوم: Ivy Bridge

اینتل در نسل سوم پردازنده های خود که در سال 2012 به بازار عرضه شد، از لیتوگرافی 22 نانومتری استفاده کرد. این نسل، آخرین سی پی یو ها با پشتیبانی کامل از ویندوز XP و اولین آن ها در پشتیبانی رسمی از ویندوز 10 بودند.

چهارم: Haswell

نسل چهارم پردازنده های اینتل با نام Haswell در سال 2013 با لیتوگرافی بهینه شده نسبت به نسل قبلی (22 نانومتری) معرفی و به بازار عرضه شد. تمرکز اینتل در این نسل بر کاهش مصرف انرژی و بالابردن راندمان کاری پردازنده بود. در این نسل برای اولین بار مدل های بسیار کم مصرف برای استفاده در تبدیل شونده ها هم معرفی شدند. در پایان نام این پردازنده ها حرف Y به عنوان پسوند دیده می شود.

پنجم: Broadwell

در اواخر سال 2014 نسل پنجم پردازنده های اینتل با نام Broadwell عرضه شدند. Broadwell از ترانزیستورهای 14 نانومتری استفاده می کرد که به نسبت نسل پیشین 37 درصد کوچکتر بودند. اینتل ادعا کرد که با استفاده از این پردازنده ها، دستگاه های قابل حمل به طور میانگین یک ساعت و نیم افزایش طول عمر باتری دارند.

ششم: Skylake

آگوست سال 2015، پردازنده های نسل ششم Skylake را معرفی کرد. معماری این پردازنده ها که از لیتوگرافی 14 نانومتری بهینه شده بهره می بردند، همچنان مورد استفاده اینتل قرار می گیرد.

هفتم: Kaby Lake

اینتل در سال 2016، مجددا نسل هفتم پردازنده های خود را با نام Kaby Lake با بازنگری و طراحی دوباره و بهینه سازی نسل قبلی به بازار عرضه کرد. در Kaby Lake اینتل رسما به پشتیبانی از ویندوزهای قدیمی تر از ویندوز 10 و عرضه درایورهای مرتبط پایان داد.

هشتم: Kaby Lake R و Coffee Lake

با معرفی نسل هشتم پردازنده های اینتل با نام Kaby Lake Refresh در آگوست سال 2017، اینتل چرخه طولانی نسل جدید با معماری جدید را شکست. به علت ناتوانی و تاخیر در مهاجرت به لیتوگرافی 10 نانومتری، در حالی که انتظار می رفت معماری 10 نانومتری با نام Cannon Lake جایگزین معماری 14 نانومتری Skylake شود، اینتل خبر داد که این اتفاق تا اواخر سال 2017 به تاخیر افتاده است. همچنین اینتل اعلام کرد که نسل هشتم پردازنده ها بر مبنای معماری های متفاوت Kaby Lake، Coffee Lake و Cannon Lake عرضه می شوند.

نهم: Coffee Lake Refresh

اولین پردازنده های نسل نهم در اواخر سال 2018 به بازار عرضه شدند. از مهمترین تغییرات این نسل، رفع مشکلات و ایرادات موجود در طراحی برای مقابله با رخنه های امنیتی Meltdown و Spectre بودند. در Coffee Lake R اولین بار پردازنده های سری Core i9 برای سیستم های دسکتاپ با 8 هسته اصلی نیز معرفی شدند.

intel-core-i9

دهم: Comet Lake و Ice Lake

نسل دهم پردازنده های اینتل شامل دو نام با فناوری های متفاوت می شود. Ice Lake با لیتوگرافی 10 نانومتری و Comet Lake با همان معماری 14 نانومتری که برای چهارمین بار مورد بازطراحی و بهینه سازی قرار گرفته است.

ice-lake-arch

تشخیص مدل ها و قابلیت های مختلف

اینتل در نام گذاری مدل های مختلف پردازنده حروف مختلفی را درج می کند که نشانگر قابلیت ها و قدرت آن مدل سی پی یو است. به برخی از این حروف و معانی آن توجه کنید:

intel processor naming

  • حرف U به معنای مصرف فوق العاده پایین انرژی است (عمر باتری بیشتر).
  • حرف K به معنای ضریب باز و قابلیت اورکلاک کردن است.
  • حرف H به معنای قدرت پردازشی بالا و حرف Q نشان دهنده چهار هسته ای بودن آن است.
  • حرف M برای پردازنده های مخصوص دستگاه های قابل حمل (مثل لپ تاپ و تبلت) به کار می رود.
قوانین ثبت نظر
  • کِی لپ نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری کنید.
  • نظراتی که در رابطه با قیمت محصولات ثبت می شوند، تایید نمی شوند.
*
*
*